10 Mart 2012 Cumartesi

Çocuk beslenmesi sayfa:78


Süt çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesinin önemi

   Süt çocuğu çağı ( yaşamın ilk yılı ) onu izleyen herhangi bir yıldan çok daha fazla, çabuk büyüme ve gelişme yılıdır. Bedence büyüme ve sinir sisteminin gelişmesi yeterli kalori ve gerekli besinlerin alınmasına dayanmaktadır. Yeterli bir beslenme çocuğun büyümesini sağlar, ancak gelişimi için sevgi dolu ve uyarıcı bir çevre gereklidir. Bir yaşam boyu sürecek yeme alışkanlıkları bu dönemde başlar. Beslenme uygulamalarının başlıca amacı kalori alımlarının ihtiyaca göre ayarlanması ve her grup yiyeceklerden zevk alarak yenilmesinin sağlanmasıdır. Süt çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesi, tüm besin öğelerini içeren besinlerin her birinden yeterli enerjiyi sağlayabilecek miktarda verilmesi ile sağlanır.

ANNE SÜTÜ VE ÖNEMİ

Anne sütü doğanın annelere verdiği en anlamlı ve en güzel armağanlarından biridir. Bu mucizevi bileşim bebeğin ilk 6 ay tek başına tüm besin ögelerine olan gereksinimi karşılayan doğal bir besindir. Anne sütü alımı çocuğun diğer gerekli besinleri da alması şartı ile 2 yıla kadar devam edebilir.

_Enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır.
_Protein içeriği yüksektir . arginin ve triptofan içerir.
_T ve B lenfositlerden zengindir
_yağ içeriği olgun anne sütüne göre daha azdır..
_ Allerjilerden koruyucu etkisi vardır.
_ Bağırsağın olgunlaşmasını sağlar.
_A , D , B12 vitaminlerini içerir.
_Çinko bakımından zengindir.
_ Sarılığın önlenmesinde yardımcıdır.

SÜT ÇOCUĞUNUN BÜYÜME VE GELİŞİMİ


   Sağlıklı bir bebek; doğduğunda yaklaşık 2,5 – 3,5kg ağırlığında, 48 – 52cm boyundadır. İlk 15 günde su kaybı nedeni ile doğum ağırlığının %10′unu kaybeder. Ancak 6 ayda doğum ağırlığının iki katına 12 ayda üç katına çıkar. Boy 0 – 3 ay içinde ortalama 2 – 4cm, 4 – 12 aylık dönemde ayda 1,5 – 3cm uzar. Süt dişleri, sağlıklı bebeklerde 5 – 9. aylarda çıkmaya başlar. Bir yaşında 46-47santimetreye ulaşır. Yine bir yaşında baş ve göğüs çevresi eşitlenir. Süt çocuğunun bu gelişim özelliklerinin bilinmesi, beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder